Külföldi Magyar Cserkészszövetség

A CserkészWiki wikiből
Külföldi Magyar Cserkészszövetség
KMCSSZ jelveny.jpg
honlap
facebook
Wikipedia-logo-v2.svg
A Wikipédiában további adatok találhatóak

A Szövetség 1945-ben Nyugat-Európa menekülttáboraiban éledt újjá. Csapatok alakultak ott, majd a kivándorlásokat követően főként a tengerentúlra helyeződött át tevékenységünk. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség 68 csapata, 2480 cserkésze ma már négy földrészen működik: Európában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Ausztráliában.

Világrészek, országok magyar cserkészeinek kapcsolatát erősítik folyóirataink (a Magyar Cserkész és a Vezetők Lapja), a jubileumi táborok, a tanulmányi ösztöndíjak és a vezetőképző táborok.

Könyvkiadásunk jelentős. Főként tankönyveket, cserkészkönyveket és néprajzi munkákat adunk ki. Tánc- és regöscsoportjaink elsőként alakultak a nyugati világban, és sok civil tánccsoport magját alkották vezetőink. Központi vezetőképző táborunk (Fillmore, NY) mellett Ohióban, Ausztráliában, Németországban és Brazíliában tartunk fenn cserkészparkokat. Cserkészházaink vannak New Brunswick, Garfield, Sydney, Buenos Aires és Cleveland városokban.

A külföldön élő, magyar származását értékelő fiatal a cserkészetben találja meg azt a környezetet, ahol érdekes foglalkozásokkal, barátok társaságában fejlesztheti ismereteit, jellemét és magyarságtudatát.


Ma már cserkészeink többsége harmadik generációs: sok esetben szüleik, cserkészvezetőik is külföldön születtek. Egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a magyar nyelv megőrzésére és a magyarságismeret elsajátítására.

A külföldön folytatott foglalkozás és kiképzés mellett viszont egyre fontosabb az is, hogy a fiataloknak alkalmat adjunk arra, hogy személyesen megismerjék Magyarországot és a Kárpátmedence magyarlakta vidékeit.

Kerületei

 Neve
I. kerület - EurópaEurópa
II. kerület - Dél-AmerikaDél-Amerika
III. kerület - USAUSA
IV. kerület - AusztráliaAusztrália
V. kerület - KanadaKanada

Források